Zo steekt u uw vuurkorf aan
Wij willen graag plezier hebben in de tuin, maar hoe maak je een vuurtje in een vuurkorf? Moet je het op een bepaalde manier doen of zoals je altijd hebt gedaan? De vragen zijn talrijk, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je de instructies volgt.
Houd bij het aanschaffen van een kampvuurschotel rekening met:
- Welke items heb je nodig?
- Hoe steek je hem milieuvriendelijk aan?
- De veiligheid rondom het gebruik van vuurkorven
Op dit alles gaan we in in onderstaande tekst, waar je inspiratie kunt opdoen in het gebruik van vuurschalen en buitenhaarden met brandhout in het algemeen. De trend is hetzelfde als het gaat om onze tuinhaarden met houtverbranding.
Dit heeft u nodig om aan de slag te gaan
Uiteraard zult u een soort vuurkorf of vuurplaats moeten gebruiken waar het brandhout veilig kan worden geplaatst. Materiaal is vaak staal, ijzer of aluminium, dat de hitte van de mooie vlammen aan kan.
Daarnaast heb je wat "brandstof" nodig, in dit geval brandhout. Deze dienen op de vuurkorf geplaatst te worden zodat er vlammen kunnen ontstaan in uw nieuwe meubel voor de buitenruimte. Hier komt echter iets meer werk bij kijken dan alleen een vuurtje stoken met een aansteker of lucifer.
Het is moeilijk om grote stukken brandhout aan te steken. Daarom wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ontstekingssticks, dit zijn wat kleinere droge stokken die makkelijker op vuur reageren. Het zijn eigenlijk ook enkele stukken hout die ofwel afzonderlijk worden gekocht of van grotere stukken brandhout worden gehaald.
Tot slot worden aansteekblokjes of -zakjes gebruikt. Deze ontsteken gemakkelijk en kunnen gemakkelijk worden gebruikt om het vuur snel op gang te krijgen. Juist een snelle ontsteking is belangrijk om een correcte milieuvriendelijke verbranding te creëren.
Vuurkorf en veiligheid
Vuur is altijd gevaarlijk als er niet met gezond verstand mee wordt omgegaan. Vermijd natuurlijk snelle bewegingen in de buurt van je kampvuur en vraag de kinderen om op afstand van het vuur te spelen.
Natuurlijk is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je vuurkorf van goede kwaliteit is, zodat deze niet makkelijk omvalt tijdens gebruik. Wilt u wat extra veiligheid in geval van ongelukken, zet dan een emmer water naast het vuur. Dit kan helpen bij het blussen van brand als bijvoorbeeld de vuurhaard wordt aangeduwd of omvalt.
Zorg er daarnaast altijd voor dat de voorwaarden voor open vuur nagevolgd worden. Tijdens zomerse periodes van droogte moet je extra voorzichtig zijn en vooral de aanbevelingen van de lokale autoriteiten opvolgen.
Bouwen en aansteken van een kampvuur
Er zijn verschillende soorten voor het aansteken van brandhout. Mede om het milieu te beschermen en uw buren te beschermen tegen rook, maar ook om een betere verbranding te creëren. Het is belangrijk dat het vuur een hoge temperatuur behoudt. Dit zorgt, bij gelijkblijvende omstandigheden, voor een betere verbranding. Dit vereist natuurlijk dat u droog brandhout gebruikt en aansteekt volgens deze instructies.
We raden aan om aan te steken volgens de milieuvriendelijke instructies van de regering. Dat wil zeggen, we beginnen met het plaatsen van het brandhout op de bodem van de vuurkorf. Bovenop zitten de aansteek stokjes, die zijn makkelijker aan te steken dan de grote stukken brandhout. Tussen de stokjes worden ontstekingszakjes of iets dergelijks geplaatst, waardoor het vuur snel kan ontstaan. Om het milieu zo goed mogelijk te beschermen raden wij aan om milieuvriendelijke ontstekingszakken te gebruiken. Steek tot slot het vuur aan met een lange aansteker of lucifers.
De volgorde van het bouwen van een kampvuur:
- Vuurschaal
- Brandhout bovenop vuurplaats
- Ontstekingsstokjes worden op brandhout geplaatst
- Tussen de ontstekingsstokjes worden ontstekingszakken of milieuvriendelijke ontstekers geplaatst
- Steek de ontstekingszakjes of aansteekblokjes met een aansteker aan.
Dit moet u vermijden:
- Vermijd het leggen van veel stukken brandhout tegelijk (Houd het bij 1-2 stukken).
- Gebruik geen nat brandhout.
- Gebruik geen aanstekervloeistof.
- Verbrand chemische producten in het vuur zoals melkpakken en dergelijke.
Brandhout, opbouw en aansteken van het vuur in de vuurkorf