Zo gebruikt u een Morsø oven voor het roken van vlees
Roken van vlees in de Morsø oven
Het roken van vlees is niet lastig, en al zeker niet in een Morsø oven. Het enigste dat u nodig heeft is vlees, rookhout en een grill waarbij u de rook samen met het vlees kan opsluiten.
Hier hebben wij een kleine guide met tips en tricks over het roken van vlees.
Kies het juiste materiaal voor het rookproces!
Voor u begint met het roken in de grill, moet u kiezen welke soort houtstukken of chips u wil gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende houtsoorten zijn: kersen-, appel- of notenhout. Voorkom het gebruik van dennen, spar of andere soorten naaldhout, omdat deze hars kunnen bevatten wat een vervelende bijsmaak geeft.
Voorbeelden van houtsoorten voor vlees:
- Licht vlees (vis en varken): chips van vruchthout
- Rundvlees of dergelijke: eikenhout of een ander krachtig hout
- In het algemeen geldt dat goed rookhout altijd droog, zonder schors en schoon is - Dit wil zeggen zonder verf of chemicaliën
Bereid de gril voor als rookoven
Voordat u de oven kan gebruiken voor het roken van vlees, is het belangrijk dat de rook binnen kan worden gehouden. Bij de Morsø Forno buiten oven en de Morsø Forno Grill II, is het mogelijk om dit te doen. U heeft allen de ovendeur en Smokedop nodig, en dan kan u beginnen!
Zo doet u het:
1. Steek de grill op de normale wijze aan met bijvoorbeeld briketten
2. Indien mogelijk controleer de temperatuur in de ovenkamer, om te kijken of dit de gewenste temperatuur is van het recept. De Forno moet grondig warm zijn, maar zorg ervoor dat er geen grote vlammen zijn want dan ontstaat het rookproces niet.
3. Duw het hout achteruit in de oven zodat er een halve cirkel ontstaat, dit kan u perfect doen met een as schraper van Morsø. Op deze manier zal er geen te intense warmte ontstaan.
4. Zet de grillinzet samen met het vlees in de oven, hierna sprenkelt u een handvol rookkruimels op de dichtstbijzijnde brandstof.
5. Plaats de deur voor de Forno om de rook binnen te houden. Plaats de Smokedop of een vochtige doek over de schoorsteen.
Nu hoeft u enkel nog te wachten totdat het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt. Haal het vlees uit de oven en laat het even staan voordat u het snijdt, om het sap in het vlees te behouden.
Bekijk hoe Gorm vlees rookt in de Morsø oven